Mas i Junqueras

Jordi Matas
Jordi Matas
Catedràtic de Ciència Política de la UB

Dimarts passat el president Artur Mas va exposar el seu full de ruta per al post 9-N, i demà Oriol Junqueras també solemnitzarà la seva proposta independentista al Palau de Congressos de Catalunya. En una setmana tots dos polítics han volgut formalitzar la ratificació del seu lideratge particular: Mas com a líder de Catalunya i Junqueras com a líder de l'independentisme català.

Mentre que la teoria clàssica de les elits, de finals del segle XIX, tenia una visió molt tancada dels líders polítics i del seu relleu, la teoria elitista de la democràcia, sorgida després de la Segona Guerra Mundial i basada en l'anàlisi empírica dels centres d'extracció i del cursus honorum  de les elits polítiques en democràcia, va destacar la gran influència dels agents o espais de socialització en la formació dels dirigents polítics i la pluralitat d'itineraris vitals que permeten configurar personalitats polítiques amb capacitat de lideratge. Catalunya, amb Mas i Junqueras, corrobora aquestes conclusions de l'elitisme democràtic: són dos líders amb itineraris molt diferents.

Entorn familiar.   Mas (1956) prové d'una família vinculada a la indústria (tèxtil per part de mare i metal·lúrgica per part de pare), mentre que Junqueras (1969) és fill d'un catedràtic d'institut i d'una infermera. Tots dos van néixer a Barcelona, però amb només dos anys Junqueras es va traslladar amb la seva família a Sant Vicenç del Horts (el Baix Llobregat), on resideix actualment. El domicili familiar de Mas, en canvi, està situat a la zona alta de Barcelona: el barri de Sant Gervasi-Galvany. Tots dos tenen fills: Mas, que es va casar als 26 anys, en té tres, i Junqueras va tenir el seu primer fill, sense estar casat, fa un parell d'anys.

Formació acadèmica.  Mas i Junqueras van cursar els seus estudis preuniversitaris en escoles privades i laiques. El president al Liceu Francès i a Aula Escola Europea, i el líder d'ERC al Liceu Italià; així que cap d'ells no va estudiar als jesuïtes ni als escolapis, com bona part de l'elit política catalana d'abans. Tots dos van ser a la universitat: Mas es va llicenciar en ciències econòmiques i empresarials a la UB i Junqueras, que també va passar per les aules de la Facultat d'Economia de la UB, va acabar història moderna i contemporània a la UAB, i es va doctorar en història del pensament econòmic.

Trajectòria professional i política.  Abans d'ocupar càrrecs de responsabilitat política, Mas va treballar en una empresa familiar (sector privat) de materials d'elevació, i a partir d'aquí va començar a pujar políticament. En l'Administració catalana va ser col·laborador tècnic (1982-1984), cap de servei (1984-1986) i director general (1986-1988, i tres mesos secretari general en funcions) del Departament de Comerç, Consum i Turisme. També va ser regidor de l'Ajuntament de Barcelona (1987-1995), diputat provincial (1991-1995) i diputat del Parlament de Catalunya (des de 1995). Al Govern va ocupar les conselleries de Política Territorial i Obres Públiques (1995-1997), d'Economia i Finances (1997-2001, sent portaveu del Govern des de 2000), de la Presidència i conseller en cap (2001-2003), i des de fa quatre anys és el 129è president de la Generalitat.

Junqueras, per la seva banda, va començar treballant als camps d'ametllers i oliveres que tenia la seva família, va col·laborar en molts mitjans de comunicació i es va formar com a professor universitari fins a ocupar una plaça de professor agregat (sector públic). Va iniciar la seva activitat política el 2003, presentant-se a les eleccions municipals de Sant Vicenç com a independent a les llistes d'ERC. Al juny de 2009, també com a independent, va encapçalar la llista republicana a les eleccions europees i va ser triat diputat del Parlament Europeu. Dos anys més tard, ja com a militant d'ERC, va ocupar l'alcaldia de Sant Vicenç, i a les autonòmiques de 2012 es va presentar com a candidat a la presidència de la Generalitat per ERC i es va convertir en cap de l'oposició.

Militància política.  La trajectòria de Junqueras com a militant d'ERC és meteòrica. Va començar a fer política com a independent, més tard es va afiliar a ERC (amb 41 anys) i en menys d'un any de militància va arribar a presidir el partit (setembre de 2011). Mas, que es va afiliar a CDC als 31 anys (el 1987), ha realitzat tota la seva activitat política com a militant i ha ocupat nombrosos càrrecs en el partit: president de la Federació de Barcelona, membre del Consell Nacional i del Secretariat Permanent, secretari general (2000) i president (2012).

El líder llunyà, ferm, carismàtic, paternalista i referent imprescindible ha deixat pas al dirigent proper, vulnerable, permeable i col·lectiu. A Catalunya convivim amb un lideratge dicotòmic i en procés de transició. Tenim líders, com Artur Mas, amb un perfil més clàssic, i uns altres, com Junqueras, amb trets més universals. Veurem quin dels dos sintonitza millor amb la nova dimensió social de la política, amb la "crida a un nou país" i amb "el temps de decidir i de sumar".

6.623 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament