Girona, municipi independentista

És la primera capital de demarcació que s’afegeix a l’Associació de Municipis per la Independència, que es constitueix el 14 de desembre amb més de 125 pobles i ciutats adherits
Girona, municipi independentista
La moció, presentada per la CUP i Reagrupament, obté 11 vots a favor (CDC, CUP+RCat i ICV-EUiA), 9 vots en contra (PP i PSC) i 5 abstencions (UDC i un independent del PSC)

El ple de l’Ajuntament de Girona va aprovar el dilluns 12 de desembre, amb 11 vots a favor, 5 abstencions i 9 vots en contra, la moció presentada per la CUP-RCat perquè la ciutat s’adherís a l’Associació de Municipis per la Independència. Hi van votar a favor els 3 regidors de la CUP i Reagrupament, els 2 d’ICV-EUiA i els 6 de CDC; es van abstenir els 4 regidors d’UDC i un del PSC (l’independent Àngel Quintana), i hi va haver 9 vots en contra, corresponents als regidors del PSC (els 6 restants) i als 3 del PP. D’aquesta manera, Girona s’ha convertit en la primera capital de demarcació que s’afegeix a aquesta associació, que ja té més de 125 poblacions adherides.

La defensa de la moció va anar a càrrec del regidor reagrupat Carles Bonaventura, després d’una breu intervenció del portaveu de la CUP, Jordi Navarro, que va aprofitar per alertar dels retrocessos des d’un punt de vista nacional que comporten els governs del PP a l’Estat espanyol, tal com va passar fa uns anys amb el de José María Aznar i tal com pot tornar a passar ara amb la majoria absoluta de Mariano Rajoy. Navarro va destacar la baixa qualitat democràtica del Partit Popular i va fer una crida als ciutadans a estar alerta contra qualsevol intent de l’espanyolisme de retallar les llibertats nacionals i socials dels catalans, la qual cosa va indignar la portaveu popular, Concepció Veray, que va amenaçar de marxar de la sala si l’alcalde no feia rectificar el senyor Navarro, cosa que al final no va passar.

Per la seva banda, Carles Bonaventura va centrar la defensa de la moció en diferents articles i resolucions de les Nacions Unides, que reconeixen a les nacions el dret a decidir el seu futur en llibertat i sense coaccions foranes, i en diverses decisions del Parlament de Catalunya, que apel·len al dret del poble català a l’autodeterminació independentment del que digui la legislació espanyola vigent. Així mateix, el regidor de RCat també va fer referència al mateix Ajuntament de Girona que en el seu dia va adherir-se a tot el que en matèria d’autodeterminació va afirmar el Parlament de Catalunya o a la moció de l’any 2009 en què el consistori va donar suport a la consulta sobre la independència que es va celebrar en aquesta ciutat.

Bonaventura, a més, va fonamentar la defensa de la proposta en la voluntat popular i en el fet que la nació catalana, al llarg de la seva història, sempre ha lligat la defensa de les llibertats democràtiques amb la de les llibertats nacionals, en la voluntat de les catalanes i els catalans d’anar més enllà de l’estricte marc juridicopolític espanyol i en la defensa del dret a decidir, que ha d’estar per damunt de qualsevol legislació espanyola.

Així mateix, va posar de manifest que dins de l’actual marc constitucional el poble català no trobarà mai la manera de resoldre les problemàtiques que l’afecten. I va posar exemples com ara la bel·ligerància amb què el Tribunal Constitucional va actuar contra la reforma de l’Estatut, la perpetuació de l’espoli fiscal que hipoteca i impedeix el nostre creixement econòmic i el nostre desenvolupament com a país, la persecució judicial contra la llengua catalana a les escoles i la negativa amb què des d’Espanya es respon a qualsevol reivindicació catalana de més llibertat i de més sobirania.

Per tot plegat, va demanar als membres del ple que votessin favorablement la moció perquè els catalans en general i els gironins en particular siguin amos i senyors del seu destí sense intervencions foranes.

La portaveu del PSC, Pia Bosch, va justificar els vots en contra del grup socialista amb l’argument que ells no volen “dedicar el temps del ple a temes que no són de la seva competència”. I que la seva prioritat és lluitar contra la crisi.

De manera similar va intervenir la representant del PP, que va acusar els promotors de la iniciativa de ser una minoria i de no respectar els que pensen diferent d’ells. Va aprofitar per tornar a criticar el portaveu del grup de la CUP per les seves paraules i va insistir a dir que la prioritat és fer front a la crisi econòmica.

Carles Bonaventura va respondre les portaveus socialista i popular dient que ja n’hi havia prou d’intentar “desautoritzar els que defensem la independència amb la cançoneta de sempre que ara toca lluitar contra la crisi i per allò que de veritat interessa els ciutadans” i hi va afegir que: “Tenint en compte la xifra de l’espoli fiscal i el que Espanya ens roba cada any podem afirmar sense temor a equivocar-nos que la millor manera de lluitar contra la crisi és lluitar per la independència”.

Carles Ribas, de Convergència, va justificar el vot a favor dels membres de CDC del grup de CiU a la moció dient que “la possibilitat de decidir sobre el que un mateix sent és la base democràtica d’un poble”.

En la mateixa línia, Núria Terés, del grup ICV-EUiA, va defensar el dret a l’autodeterminació dels catalans i va fer referència a la cohesió social i a la necessitat que la reivindicació dels drets nacionals sempre vagi lligada a la qüestió social i va anunciar el vot favorable a la moció del seu grup.

El regidor d’UDC, Jordi Fàbrega, en la seva intervenció va dir que perquè ells no s’abstinguessin calia que la moció de la CUP-RCat es reformulés, ja que, tot i que ells no són “d’ideari independentista”, els hauria agradat haver “participar en aquest diàleg per caminar plegats, potser acabant amb una independència o en un estat confederal”. Per això va demanar que s’introduís un matís en el text de la moció que digués que el dret a l’autodeterminació pot “manifestar-se de moltes maneres”, entre les quals hi ha “la confederació de les nacions que integren l’Estat”. I una referència al “projecte comú europeu”. Bonaventura, però, no va acceptar les propostes de Fàbrega, amb l’argument que en la moció no es diu en cap moment quina ha de ser la relació futura que Catalunya haurà de tenir amb Espanya, ja que tan sols es parla del respecte al dret a decidir de les catalanes i els catalans, i que seran ells els que en el seu dia decidiran aquesta relació. I que, per tant, aquells que defensen una “confederació” es podien sentir perfectament còmodes amb el text de la moció. Tot i això al final els regidors d’Unió van optar per l’abstenció.

Membres d’Esquerra Republicana i de Solidaritat, sense representació al consistori, van ser presents al ple per donar suport a la moció i van emetre comunicats en aquest sentit. Així mateix, una cinquantena de persones es van concentrar a la plaça del Vi, al davant de l’ajuntament, abans que comencés el ple en senyal de suport al text. A dins de la sala, amb tots els seients plens, també es van poder veure pancartes i cartells a favor de la moció.

L’Associació de Municipis per la Independència, amb més de 125 poblacions

L’Associació de Municipis per la Independència es constituirà formalment el dimecres 14 de desembre a Vic, després de la reunió constituent impulsada per l’alcalde de la ciutat, Josep Maria Vila d’Abadal. Amb l’adhesió de Girona, l’Associació de Municipis per la Independència té ja mes de 125 poblacions catalanes adherides, algunes de les quals són capitals de comarca, com ara Vic, Manresa, Olot, Berga, Ripoll i Banyoles.

11.357 lectures

Comentaris (3)

Te l'enviarem?
Cap problema.
el text de la moció
Volem presentar la MOCIÓ al ple de l'Ajuntament de Juneda de demá dia 20, ens el podeu facilitar ?
Girona un laboratori i assaig
Felicitats Carles i la CUP. Orgullós de ser gironí, reagrupat i d'un municipi per la independència que va retratar com deia Partal, la situació política del país amb el quadre de votacions que es va dibuixar.

Total 3 comentaris

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament