Opinió

Només depèn de nosaltres

S’equivoquen aquells qui identifiquen la democràcia només amb l’imperi de la llei, ja que, si la democràcia s’ha de definir per algun concepte, aquest és el de consens.

Una llei injusta, una llei d’origen no democràtic, una llei que discrimina les minories o que oculta un objectiu o un resultat final contrari als drets i les llibertats de les persones, mereixerà ser combatuda fins que el consens majoritari de les persones comporti la seva derogació o modificació.

Si aquest xoc de realitats (entre la legalitat i el consens) el portem a l’extrem, coincidirem que el dret a la vida, a la llibertat, a la igualtat o a la dignitat personal són drets que avui dia entenem com a propis, no pas perquè ens els reconegui una llei, sinó per la mateixa concepció de persona que tenim (una concepció que hauríem de tenir més present també quan parlem de refugiats o immigrants), i molts coincidiríem en el fet que, per a defensar-los, podríem fins i tot saltar-nos alguna llei, ja que aquests drets formen part de nosaltres mateixos.

Partim de la base, per tant, que a Catalunya és molt majoritari el consens sobre el dret i la conveniència de celebrar un referèndum d’autodeterminació i, per contra, a Espanya el consens és clarament majoritari en contra. A partir d’aquesta situació, el debat cert, el que marca el xoc de legitimitats entre Espanya i Catalunya a l’hora de parlar del referèndum d’independència, no és un xoc de legalitats, és en el sentit de si el poble de Catalunya té el dret polític de prendre aquesta decisió de celebrar aquest referèndum o aquesta legitimitat recau en el poble espanyol.

10 lectures
Josep R. Soldevila
Josep-Ramon Soldevila
Associat a Reagrupament i regidor a l'Ajuntament de Vic

És bo que els veïns i veïnes de Vic ens expliquin quines necessitats tenen als seus barris i, a més, que comprenguin i que participin en la formalització i elecció dels projectes que proposen ells mateixos per millorar la ciutat. 

279 lectures
Associat a Reagrupament
Vicenç Julià
Associat a Reagrupament

Si existís un “empassagripaumetre”, que mesurés la quantitat de “gripaus-persona-metre quadrat”, que s’ha empassat alguna associació/partit polític legalment constituït, estic absolutament segur que la nostra, es a dir Reagrupament, s’enduria i de llarg, el record “Guinness”.

337 lectures
Albert Aragonès
Albert Aragonès
Associat a Reagrupament

Des de la vegueria de Barcelona del PDECAT hem començat un cicle de conferències o xerrades amb la intenció de copsar les diferents opinions que hi ha sobre temes ben importants i controvertits que afecten la ciutat i la ciutadania.

324 lectures
Josep Sort
Josep Sort
Associat a Reagrupament

Tot i que quan es llegeixi aquesta edició de La Veu , ja hauran passat unes quantes setmanes, l'eco de l'acte celebrat al Parlament Europeu, amb les intervencions del president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Raül Romeva, encara és ben present. Sense cap mena de dubte, va marcar un punt de no retorn.

324 lectures
Josep R. Soldevila
Josep-Ramon Soldevila
Associat a Reagrupament i regidor a l'Ajuntament de Vic

Abans de res, quatre dades: a Vic hi viuen 43.287 habitants. D'aquests, un 25 % han nascut a altres països (uns 94 de diferents). Principalment vénen del Marroc, de Ghana i de l’Índia. També som ciutat d'acollida de refugiats. Pel Seminari de Vic (principal espai d'acollida, hi han passat quasi un centenar de refugiats. Ara n'hi ha la meitat, més o menys). 

243 lectures
Teresa Casals
Teresa Casals
Associada a Reagrupament

El govern de la Generalitat, amb el president Puigdemont al capdavant, ha superat el llenguatge metafòric i ha dit que estan preparant un Referèndum per tal que els ciutadans de Catalunya decideixin si volen ser ciutadans d'una república catalana independent o volen seguir essent membres del regne d'Espanya. Ja no amaga les seves intencions

296 lectures
Josep Sort
Josep Sort
Associat a Reagrupament

L'ONU té nou Secretari General. Es tracta d'António Guterres, portuguès, antic Primer Ministre (1995-2002), antic President de la Internacional Socialista (1999-2005), i antic Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (2005-2015). La notícia ha passat gairebé desapercebuda a l'Estat espanyol, com ja acostuma a passar amb tot el referit a Portugal. 

452 lectures
Associat a Reagrupament
Vicenç Julià
Associat a Reagrupament

D’entrada, un aclariment. Com que es poden reproduir uns texts, sempre que es citi la procedència original (per no caure amb un plagi), ho faig ara, de forma selectiva, agafant-los d’un document aprovat de la ponència política de Reagrupament (Vic, 2011). 

341 lectures
Albert Aragonès
Albert Aragonès
Associat a Reagrupament

Aquesta expressió s’utilitza quan es vol emprendre una cosa amb coratge i resolució, i s’està predisposat a acceptar i patir els resultats fins a les darreres conseqüències. La frase és atribuïda al general Prim, però hi ha diverses versions sobre on la va pronunciar, almenys per primera vegada.

494 lectures

L'enquesta

El cas Palau pot afectar el final del procés?
 Sí, pot fer que algunes persones votin No al referèndum
 No, la gent sap que bona part és guerra bruta de les clavegueres de l'estat espanyol
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament

PRÒXIMS ESDEVENIMENTS

Barcelona
XI ASSEMBLEA NACIONAL DE REAGRUPAMENT
banner XI Assemblea

Es farà a les Cotxeres de Sants de Barcelona, a la Sala de conferències de l'Edifici Jacint Laporta . C/ de Sants, 79

Horari: 10h. a 13h.30 (Les acreditacions començaran a les 9h.)